שינויים בקווי הלילה – חלק ב: גוש דן והשפלה

ב-28 ביוני 2012 חלו שינויים רבים בקווי הלילה. ברשומה הקודמת סקרנו את השינויים בצפון הארץ, בשרון ובשומרון, מכרמיאל ועד ראש העין. ברשומה זו נספר על קווי לילה חדשים בתל אביב, בת ים, פתח תקווה, רמת גן, אשקלון, רמלה, לוד ושהם, ועל שינויים בערים נוספות במרכז הארץ. השנה נוספו מספר קווי לילה חדשים, קווים רבים שינו את מסלוליהם, ויש גם שבוטלו. כמו בכל קיץ, גם השנה רוב קווי הלילה יפעלו שישה לילות בשבוע, ולא רק בסופי שבוע.

ניתן למצוא את תמצית המסלול של כל קו ואת לוחות הזמנים באתר קווי הלילה החדש: kav-layla.co.il
את לוחות הזמנים ורשימת התחנות המלאה של כל אחד מהקווים ניתן למצוא בפורטל משרד התחבורה: callkav.gov.il, ובאתר זה ניתן גם למצוא מסלולים מנקודה לנקודה.
המפות של רוב הקווים מופיעות באתר המפות של ישראל: beta.govmap.gov.il/app08

אשקלון ואשדוד

חודשים ספורים לפני הפעלת רכבות הלילה לאשקלון, קווי הלילה מקדימים ומגיעים לראשונה לאשקלון. קו 299 של אגד יחבר בין מסוף רידינג בתל אביב לבין התחנה המרכזית באשקלון. מסלול הקו באשקלון קצר מאד: מצומת אשקלון לאורך שדרות בן גוריון עד התחנה המרכזית. בהעדר פיזור ברחבי העיר, רוב הנוסעים יצטרכו להמשיך במונית ספיישל מהתחנה המרכזית ליעדם. בתל אביב הקו מבצע מסלול דומה לרוב קווי הלילה האחרים: מסוף רידינג – נמל ת"א – בן יהודה – אלנבי – רחוב הרכבת, ומשם ייצא לאיילון דרום. כמו כן, קו הלילה 299 עוצר בצומת גן יבנה, צומת עד הלום, צומת אמונים, צומת ניצנים וצומת כפר סילבר. הקו פועל בלילות חמישי ומוצ"ש בלבד, מאשקלון בשעות 23:00 ו-23:45, ומכיוון מסוף רידינג בשעות 1:45, 2:30, 3:15 ו-3:45.

באשדוד יפעלו השנה קו 111 הפנימי (שימו לב לשינוי במסלול) וקו 333 בין אשדוד לתל אביב, שפועל השנה בלילות חמישי ומוצ"ש ולוח הזמנים שלו מתוגבר. כמו כן בלילות חמישי ומוצ"ש פועל קו 114 של ויאוליה בין אשדוד לקרית מלאכי דרך גן יבנה ובני עי"ש. להלן מפת קו הלילה העירוני של אשדוד – קו 111 של אגד תעבורה:

מפת קו הלילה 111 באשדוד בלילות חמישי ומוצ"ש, יולי 2012 (לחצו להגדלה)

שהם

גם שהם מצטרפת לקווי הלילה. קו הלילה 501 של סופרבוס יחבר בין שהם לבין איזור התעשייה החדש בראשל"צ, מתחם יס פלנט וחוף הים. הקו פועל בלילות רביעי, חמישי ומוצ"ש, בשעות 22:00 ו-23:00 משהם ובשעות 1:00 ו-3:00 מחוף הים של ראשון לציון.

רמלה ולוד

בוטל קו 246 בין לוד לראשון לציון.

קו לילה חדש מחבר בין רמלה ולוד לתל אביב – קו 241 של סופרבוס. קו 241 יוצא ממסוף רידינג, עובר בנמל תל אביב, נוסע לאורך בן יהודה, אלנבי ורחוב הרכבת (סמוך למתחם יד חרוצים ורחוב המסגר), עולה על כביש 1 וממשיך ישירות לשכונת גני אביב בלוד. לאחר סיבוב בגני אביב, הוא חוצה את לוד לאורך רחוב כצנלסון ושדרות ירושלים, עובר ליד התחנה המרכזית ברמלה ונכנס לשכונות. מסלול הקו בתוך רמלה: הרצל – ויצמן – בר אילן – יוספטל – צה"ל – בן צבי – בן גוריון, עד רחוב א. ס. לוי. קו הלילה 241 פועל בכל לילה פרט לשישי. הוא יוצא מרמלה בשעות 23:30, 0:00 ו-0:30, וממסוף רידינג כל חצי שעה מ-1:00 עד 3:30.

מפת קו 241:

מפת קו הלילה 241 של סופרבוס בין תל אביב לרמלה דרך לוד עם כניסה לגני אביב

פתח תקווה, קרית אונו ותל השומר

קו לילה חדש מחבר בין תל אביב לעמישב דרך נווה עוז, כפר גנים, מחנה יהודה, עין גנים והדר גנים – קו הלילה 599 של קווים. קו 599 פועל בכל לילה פרט לשישי. הוא יוצא מעמישב בשעות 22:45, 23:15 ו-23:45, וממסוף רידינג בכל חצי שעה מ-1:15 עד 3:45. קו 555, שהגיע בעבר לכפר גנים, לא ייכנס לפתח תקווה, ובמקום זאת ייסע דרך קרית אונו (רחוב הנשיא) עד מסוף קציר בתל השומר. גם קו 566 לא יעבור בפתח תקווה (ראו פירוט על ראש העין ברשומה הקודמת). להלן מפת קווי הלילה בפתח תקווה נכון ליולי 2012:

מפת קווי הלילה 466 ו-599 בפתח תקווה, יולי 2012
(לחצו להגדלה)

תל אביב ובת ים

לראשונה, שני קווי לילה עירוניים בתל אביב יפעלו כל הלילה בשני הכיוונים, וכך ייצרו גרעין ראשון של רשת קווים אמיתית. קו 418 של דן ייסע בין אזורי חן ורמת אביב לבין רמת יוסף ורמת הנשיא בבת ים, ובדרך יעבור ברחובות כמו ארלוזורוב, אבן גבירול והמלך ג'ורג'. קו 425 של אגד ייסע בין קרית עתידים לבין בת ים, ובדרך יעבור באבן גבירול ובשדרות רוטשילד, וכן בדרך אבא הלל ברמת גן ולאורך רחוב בלפור בבת ים.
קווים 418 ו-425 מחליפים את הקווים 404 ו-405 שבוטלו. הקווים יפעלו שישה לילות בשבוע (מראשון עד חמישי וכן במוצ"ש), מחצות ועד 4 בבוקר הכיוונים. להלן מפה ולוח זמנים של קווי הלילה 418 ו-425 בין תל אביב לבת ים:

מפה ולוח הזמנים של קווי הלילה 418 ו-425 בין צפון תל אביב לבת ים, יולי 2012
(לחצו להגדלה)

שיפורים נוספים בקווי הלילה בתל אביב:

  • קו הלילה 273 של אגד (תל אביב – רחובות) נוסע מעתה לאורך רחוב דיזנגוף ושדרות רוטשילד, במקום בבן יהודה ואלנבי. הקו ממשיך לרחוב העלייה ועובר ברחובות גרינבוים, גרוסמן ותל גיבורים, וכך מאפשר הגעה ממרכז תל אביב לשכונת תל כביר. לצערנו, כמו רוב הקווים, גם קו 273 פועל בשעות הקטנות של הלילה בכיוון אחד בלבד: ממסוף רידינג לרחובות, זאת על אף שבמסלול שלו יש פוטנציאל עצום גם בכיוון השני.
  • גם קו 230 (תל אביב – רעננה) עובר לנסוע דרך המלך ג'ורג' ודיזנגוף. מדיזנגוף קו 230 ממשיך לשדרות רוקח, בני אפרים, משה סנה, רמת השרון, הרצליה ורעננה.
  • קו לילה חדש עובר בדרך השלום ומחבר את מרכז תל אביב לביצרון, רמת ישראל, תל חיים ורמת הטייסים. קו 599 של קווים מתחיל במסוף רידינג, עובר ברחובות בן יהודה, אלנבי, הרכבת, המסגר ודרך בגין, וממשיך לאורך דרך השלום ודרך אלוף שדה לפתח תקווה. אפשרות נוספת להגיע לשכונות אלה היא באמצעות קו 555 של קווים שעובר בלה גוארדיה, או קו 463 שעובר בקטע מדרך השלום.
  • לתושבי רמת אביב, שיכון ל' ואזורי חן: בנוסף לקו 418 שנכנס לשכונות הצפוניות, שני קווי לילה נוספים מגיעים מאלנבי ובן יהודה לדרך נמיר בקטע שבין סמינר הקיבוצים לגלילות: קו 231 של מטרופולין (ממשיך לכפר סבא) וקו 566 של קווים (ממשיך לראש העין, ראו פירוט ברשומה הקודמת).

רמת גן, גבעת שמואל וגבעתיים

רמת גן מכוסה השנה ע"י קווי לילה בצורה הרבה יותר טובה מבעבר. קו 425 החדש עובר בדרך אבא הלל (פירוט בפסקה על תל אביב ובת ים), קו 463 נכנס מעתה לרחוב הירדן ולרמת עמידר, קו 599 החדש עובר לאורך דרך אלוף שדה ונכנס למסוף אלוף שדה, וקו 555 מגיע מעתה לקרית קריניצי. נפרט כאן את המסלול החדש של קו הלילה 463, שמשפר משמעותית את השירות לתושבי דרום רמת גן וגבעת שמואל.

קו 463 מתחיל במסוף רידינג, עובר לאורך בן יהודה ואלנבי, וממשיך דרך נחלת יצחק וגבעתיים לרמת גן ולגבעת שמואל. להלן המסלול החדש של קו 463 בתוך רמת גן: שדרות ירושלים – עוזיאל – נגבה – הירדן – בן אליעזר – אצ"ל. מרמת עמידר ימשיך קו 463 לגבעת שמואל. מסלול הקו בגבעת שמואל: בן גוריון – ביאליק – לוחמי הגטאות – הנשיא – הזיתים – קניון הגבעה (לרמת אילן ולאוניברסיטת בר אילן יגיע קו 599 החדש של קווים). קו 463 פועל שישה לילות בשבוע, אך הוא יפעל בלוח זמנים מוגבר בלילות חמישי: כל 20 דקות מ-1:00 עד 4:00 בבוקר (בכיוון מתל אביב לגבעת שמואל בלבד).

חולון, ראשון לציון, נס ציונה ורחובות

כמו בכל קיץ, עיריית חולון מפעילה את קו הלילה 289 בחינם בלילות שישי (הנה ההודעה הרשמית באתר העירייה). בשאר לילות השבוע הקו מופעל ע"י אגד. כדאי לציין שבעקבות הארגון מחדש בשנה שעברה, חלה כפילות במספרים: אין קשר בין קו היום 289 של דן לבין קו הלילה 289 של אגד. שניהם נוסעים בין חולון לתל אביב, אך במסלולים שונים לחלוטין. נבהיר שקו הלילה של העירייה בלילות שישי נוסע במסלול זהה לקו הלילה 289 של אגד, דבר שהופך אותו לקו היחיד במרכז הארץ שפועל שבעה לילות בשבוע.

קו הלילה 273 זוכה לתגבור בלילות חמישי (מכיוון ת"א – כל 20 דקות עד 4 בבוקר), וכמו כן מסלולו משתנה. במקום לעבור בבן יהודה ואלנבי, קו 273 עובר מעתה לאורך רחוב דיזנגוף ובשדרות רוטשילד בת"א. משם הוא ממשיך כרגיל לחולון, ראשון לציון, נס ציונה ורחובות. בעקבות פתיחת מתחם יס פלנט בראשון לציון בעוד מספר שבועות, קווי הלילה 273 ו-221 (קו הלילה העירוני של ראשל"צ) ייכנסו למתחם יס פלנט.

בוטל קו 246 בין ראשל"צ ללוד. הופעל קו חדש בין ראשל"צ לשהם – קו 501 של סופרבוס.

סיכום

עם תחילתו של קיץ 2012 פעילות קווי הלילה הורחבה משמעותית. רשת קווי הלילה בצפון הארץ התרחבה לנצרת ולכרמיאל, ובמרכז הארץ לאשקלון, חדרה ושהם. כמו כן נראה שמשרד התחבורה מתחיל לתפוס בהדרגה מהי תחבורה לילית אמינה וזמינה 24 שעות ביממה: קווי לילה רבים פועלים השנה עד 4 בבוקר ואף יותר, ולראשונה הופעלו במרכז הארץ קווים שנוסעים בשני כיווני הנסיעה כל הלילה (קווים 418 ו-425). מספר קווים תוגברו מתדירות של כל 30 דקות לתדירות של כל 20 דקות, שהיא תדירות מרשימה בהחלט עבור השעות הקטנות של הלילה (קווים 200 ו-210 בחיפה ובקריות, ובחלק מימות השבוע גם קווים 273, 418 ו-463 בגוש דן).

עם זאת, קווי הלילה עדיין רחוקים מלנצל את הפוטנציאל הטמון בהם. העובדה שהקווים פועלים בימי חול רק בחופשות בית ספר מראה שמשרד התחבורה עדיין לא רואה בקווי הלילה תחבורה ציבורית, אלא שירות הסעות של בני נוער למקומות בילוי וחזרה. רוב קווי הלילה הם עדיין חד-כיווניים אחרי חצות, כלומר הנסיעה האחרונה בכיוון אחד היא ב-3-4 בבוקר, ובכיוון השני בסביבות חצות. הדבר לא מאפשר, למשל, לחזור בשעות הלילה מרחובות לראשון לציון, מאשדוד לתל אביב, מראשון לציון לחולון, מפתח תקווה לרמת גן, ועוד. לכאורה יש קו לילה שמחבר בין הערים, אבל הוא פשוט לא פועל בכיוון הזה. החשיבה הקלוקלת, לפיה קו לילה אמור לפעול רק מנקודה שנחשבת לאיזור בילוי לאיזור שנחשב איזור מגורים, מונעת מקווי הלילה להפוך לרשת אמיתית, שבה אנשים יוכלו להגיע מכל נקודה לכל נקודה, בכל שעה של הלילה, עם החלפות במידת הצורך. כמובן שגם אי-הפעלתם של קווי הלילה במרכז הארץ בליל שישי מונעת מהם לנצל את מלוא הפוטנציאל: בצפון הארץ יום שישי הוא היום העמוס ביותר בקווי הלילה, ולכן באופן טבעי השימוש בקווי הלילה רב יותר בצפון.

פורסמה ב-30 ביוני 2012, ב-מפות והכוונה, קווי אוטובוס חדשים, קווי לילה, שינויים בקווי אוטובוסים ותויגה ב-, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . סמן בסימניה את קישור ישיר. 15 תגובות.

  1. חבל רק שהנסיעה מת"א לרחובות, באמצעות קו 273, לוקחת שעתיים! כן כן, שעתיים מרידינג לרחובות. הקו עובר בכל כך הרבה אזורים בדרך כך שהנסיעה בו פשוט אינה אטרקטיבית

  2. יש פה כל כך הרבה שיפורים נהדרים להפליא, אבל דבר אחד פה מאוד מעצבן אותי: צ'יפרו את בת ים ב2 קווי לילה שפועלים מ2 הכיוונים כל הלילה, וגם קו 463 אותו הדבר,

    איך יתכן שקו 466 שהוא הקו השימושי ביותר לדעתי בלילה לא קיבל תגבור? ועוד לקחו לנו את 566

    ממש לא הבנתי את הטיפשות הזו
    כמו תמיד בכל דודובן מסתתר הגרעין

  3. סיפור קצר, על נפלאות התחב"צ:

    בלילה הלבן חיכיתי עם ידידה לקו 273, לכיוון חולון וראשון לציון.
    בערך באחת בלילה ראינו את הקו עוצר באחת התחנות באלנבי. לא רצינו לחזור עדיין, אז המשכנו להסתובב לכיוון הים.
    כעבור שעה רצינו לחזור. חיכינו בתחנה. וחיכינו. והמשכנו לחכות שם, עם עוד המון צעירים.
    בדקתי באתר של קווי הלילה (מזל שיש סמאראפון..) ושם היה כתוב בקצרה 'דיזינגוף–רוטשילד–יהודה הלוי–העלייה'. מסלול חדש ומוזר למדי.
    טוב, נאלצתי לשכנע את ידידה שלי להמשיך איתי לכיוון רחוב העלייה, מאחר שלפי האתר הרשמי- שם יש תחנה ודאית.
    'אבל כתוב פה בשלט על התחנה שהאוטובוס עוצר כאן!' 'כן, מארגני התחבורה הציבורית בארץ לא ממש חושבים על הפרטים האלה, אבל תאמיני לי- הוא לא עובר כאן'. 'אבל ראינו אותו לפני שעה עוצר כאן!' 'טוב..כן..צודקת, נחכה עוד קצת'.
    אז חיכינו עוד קצת. עד שהתייאשנו ובאמת חצינו את אלנבי.
    בכל תחנת קווי לילה לאורך הרחוב השלט עדיין נשא בגאון את המספר 273 (כמו מספרים נוספים, למשל 289, שפשוט לא עברו) ועשרות בני נוער חיכו.
    התלבטנו איפה התחנות ברוטשילד וביהודה הלוי, אבל החלטנו ללכת על בטוח ולהתקדם לרחוב העלייה.
    ושם, כעבור כעשרים דקות, הגיע 273, ועליו כחמישה נוסעים בלבד.
    'הנהג, אתה לא נוסע על אלנבי?!' 'לא, היום לא..' 'ובשאר הימים?' 'לא יודע, נראה'.

    אני ירדתי בחולון, ידידתי המשיכה לכיוון ראשון. הנהג טעה במזלול, נכנס לשכונות אחרות, והיא הגיעה לבית בסביבות אור הבוקר.
    אחלה של מופע זריחה בלילה הלבן.

    שבוע טוב.

    • בלילה הלבן יש תמיד בעיות בגלל חסימות תנועה. אכן מסלולו של 273 השתנה, אבל כרגיל אין מספיק פרסום על כך, והשלט המסכן על התחנה לא מספיק.

      • רק חידוד קל, בקשר למשפט 'השלט המסכן על התחנה לא מספיק':
        המסלול הנוכחי של 273 לא כולל נסיעה לאורך אלנבי, אבל השלטים על התחנות כן מציינים אותו. וכך יוצא שמי שלא התעדכן לפני זה באתר- אין לו מושג שחל שינוי, הרי שבוע בלבד לפני זה הוא עלה מכאן, והנה- אפילו השלט מופיע על התחנה, אז האנשים ממשיכים לחכות לשווא. חוסר הפרסום והמודעות לשינויים בעייתי בהחלט, אבל גם השלט הכוזב שעל התחנה גורם לבלבול.
        (לא בדקתי זאת, אבל אני בספק אם במסלול החדש של הקו יש שלטים מעודכנים).

        נושא השילוט בתחנות הוא עצוב למדי- עד היום לא חסרות תחנות בחולון שמצויינים עליהם קווים 74/74א, למרות שהרפורמה חוגגת כבר שנה וקווים אלה לא קיימים- אף אחד לא טרח לרענן את השילוט. (כמו גם קווים נוספים, שמסלולם השתנה בתיקוני פעימות מאז הרפורמה)

        • יש גם שלטים על כביש החוף והכביש הישן שיש בהם מספרי קווים שהפעם האחרונה שהם נסעו היה כשיצחק שמיר המנוח היה עוד ראש הממשלה. זו בעיה חמורה מאוד, וחוק המידע בתחנות אמור היה לטפל בו, אבל כמו כל דבר פה, זה מקרטע ועד שזה יקרה עוד הרבה מים מזוהמים יזרמו בירקון. יש לנו הרבה מה ללמוד ממדינות אירופה ששם על כל שינוי קטן מוציאים חוברת.

  4. באתר כל-קו רשום שקוי הלילה 466 ו-463 עובדים רק חמישי ושבת זו טעות נכון?

    • לצערנו הרב, אתר כל-קו לא מעודכן בשינויים בקווי הלילה של דן. גם ימי הפעילות וגם המסלולים אינם מעודכנים באתר.
      זאת אחת מהסיבות שכל כך חשוב שתפיצו את המידע שאנחנו מפרסמים בבלוג. גם המידע באינטרנט וגם המידע בתחנות לרוב לא מעודכן, וחשוב להפיץ את המידע שאנחנו מפרסמים כדי שאנשים יכירו את השינויים בקווי הלילה.

  5. גם כשכבר יש קווי לילה עדיין יש שעות שבהן אין תח"ץ בכלל. כך למשל ב-00:30 בלילה אני צריך לשלם 40 שקל למונית כדי להגיע מאלנבי לשכונת התקווה כי 204 מסיים לפעול ב-00:10 והאוטובוס הראשון של 416 יוצא רק באחת. כל כך היה קשה להוסיף ל-204 נסיעה שיוצאת ב-00:30 וליצור רצף תחבורתי?(ולא רק 204, גם בקווים חשובים אחרים כמו 51, 61, 63, 66 שיש להם ביקוש מובהק גם בלילה).

    אגב, אני שוקל להצטרף כפעיל בארגון, יש איזו דרך להועיל גם כשאין לי יותר מדי זמן? הכוונה שלי היא לדעת מה אפשר לעשות שם.

    • אתה צודק בכל הקשור להיעדר רצף לקווי הלילה ודיברנו על כך בדו"ח שעוסק בפעילות האוטובוסים של שעות הערב.

      לגבי ההצטרפות לארגון: זו לא חייבת להיות החלטה כל כך דרמטית ואין צורך להשקיע יותר מדי זמן (גם פעילים מרכזיים לא משקיעים את כל זמנם בפעילות בארגון). שעתיים בשבוע בממוצע (20 דקות בממוצע ביום) זה בהחלט זמן ראוי, וכל המוסיף הרי זה משובח, אבל לא חייב. התחומים שאתה יכול לעסוק הם רבים אבל נראה לי שהתחום שהכי חשוב שתעסוק לפי היכרות מוקדמת מהכתיבה בבלוג הוא לענות על תגובות הכוונה ואחרות בבלוג ולפעול בנושא מידע והסברה. אם תרצה אפשר גם לכתוב ניירות עמדה קצרים שקשורים לשיפור התחבורה הציבורית (כגון תוספת קווים, שיפור נגישות לאזורי תעשייה, בתי חולים ומוקדי בילוי וכדומה). לפרטים תכתוב מייל ל- tachubra.now@gmail.com

  6. בתחנות בדרך אבא הלל ברמת גן מה אגד עושה? במקום לרשום על שלט התחנה את קו 425 היא רושמת בטוש שחור על התחנה עצמה!! זה ממש מוזר ולא בסדר! תעבירו את זה למשרד התחבורה!

  7. כתוב באתר קווים שקו 599 פועל רק בחמישי ובמוצ"ש

  1. פינגבק: מהלילה – יותר קווי לילה מאי-פעם. שינויים בקווי הלילה, חלק א: הצפון והשרון « ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

כתיבת תגובה